Ağrılı cinsel ilişki, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında genital bölgede aşırı ağrının hissedilmesi olarak ifade edilebilir. Cinsel ilişki esnasında ortaya çıkan ağrı dış tarafta vulva; iç tarafta ise vajina, rahim ya da kasık bölgesinin tamamında meydana gelebilmektedir. Yapısal problemlerden psikolojik sorunlara kadar birçok faktör ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilmektedir.
Ayrıca kadınların büyük bir kısmının hayatının belli bir döneminde ağrılı cinsel ilişki deneyimlediği bilinen bir gerçektir. Ağrılı cinsel ilişki sürekli olabildiği gibi bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Ağrının sürekliliği ağrılı cinsel ilişkiye neden olan durum ile alakalıdır. Ağrılı cinsel ilişkiye neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi ile beraber genellikle iyileşme görülmektedir.
Ağrılı Cinsel İlişki Nedenleri nelerdir?
Ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilecek birçok durum bulunmaktadır. Üstelik ağrının ne zaman meydana geldiği de göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür. Penetrasyon esnasında meydana gelen aşırı ağrının nedeni ile derin penetrasyon esnasında meydana gelen ağrının nedenleri değişiklik gösterir. Vajinal kuruluk, iltihaplanma, enfeksiyon, egzama gibi cilt problemleri, vajinismus ya da vajinada doğuştan meydana gelen yapısal bozukluklar penetrasyon esnasında ağrı oluşmasına yol açmaktadır.
Endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık, rahim sarkması, rahim içi yapışıklıklar, kistler, irritabl bağırsak sendromu, adenomiyozis, yumurtalık kistleri ya da pelvik taban disfonksiyonu gibi rahatsızlıklar derin penetrasyon esnasında aşırı ağrı hissine yol açar. Bununla beraber kanser tedavisinde kullanılan radyasyon ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilmektedir.
Ağrılı cinsel ilişkinin nedenleri sadece fiziksel değildir. Bazı psikolojik problemler ve travmalar da ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Anksiyete, depresyon, fiziksel görünüş hakkında endişe, stres ya da cinsel saldırı geçmişi ağrılı cinsel ilişkiye yol açan psikolojik faktörlerdir.
Tedavi Yöntemleri
Ağrılı cinsel ilişkinin en etkili tedavi yöntemi buna neden olan durumu ortadan kaldırmaktadır. Neden olabilecek rahatsızlığın tedavi edilmesi, vajinal kuruluk durumunda kayganlaştırıcı kullanılması bunlardan bazılarıdır. Bazı anti depresan, antihistaminik ilaçlar ya da doğum kontrol hapları da ağrılı cinsel ilişkiye neden olur.
Bu gibi durumlarda ilacın değiştirilmesi fayda sağlayabilmektedir. Psikolojik faktörlerin etkili olduğu durumlarda ise psikolojik terapi ile ağrılı cinsel ilişkinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilmektedir.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.