Histeroskopi, esasen ileri rahim muayene yöntemlerinden birisidir. Ucunda bir ışık ve kamera bulunan ince bir teleskop ile rahmin içinin görüntülenmesi olarak tanımlanır. Görüntüleme yapmak için kullanılan teleskopa histeroskop adı verilmektedir. Histeroskop vajinal açıklıktan ve rahim ağzından geçirilerek rahme ulaştırılır. Bu sayede rahmin görüntülenmesi için herhangi bir kesi açılmasına gerek kalmaz.
Histeroskopi ağır geçen adet dönemi, anormal vajinal kanama, menopoz sonrası vajinal kanama, pelvik ağrı, tekrarlayan düşükler ve doğal yollarla hamileliğin oluşmadığı durumlarda bu problemlere neyin yol açtığını teşhis etmek için başvurulan bir yöntemdir. Histeroskopi ile rahim içerisinde oluşan urlar ya da polipler de görüntülenebilmektedir. Ayrıca urların ya da poliplerin alınmasında, rahim içi araçların çıkarılması ve rahim içi yapışıklıkların tedavisinde de histeroskopi yönteminden yararlanılmaktadır.
Histeroskopide Neler Olur?
Histeroskopi işlemi bir ayakta hasta uygulamasıdır. Kısaca işlemden sonra hastaların hastanede kalmasına gerek duyulmaz ve hastalar aynı gün, normal hayatlarına dönebilmektedir. Tanısal histeroskopi için genellikle anestezi uygulamasına gerek duyulmaz ancak bazen rahim ağzını hissizleştirmek için lokal anestezi kullanılabilmektedir.
Histeroskopinin tanı amaçlı yerine tedavi amaçlı kullanılacağı durumlarda genel anestezi tercih edilebilmektedir. Tanı amaçlı histeroskopi işlemi yaklaşık 5 - 10 dakika kadar sürmektedir. Tüm işlem ise toplamda 30 dakikayı bulabilmektedir. Bazı kadınlar histeroskopi uygulamasında hiçbir ağrı ya da rahatsızlık hissetmezken bazı kadınlarda hafif şiddetli ağrılar olabilmektedir.
Histeroskopi Sonrası
Tanısal histeroskopiden sonra kişilerin gündelik hayata dönmesine herhangi bir engel bulunmamaktadır. Genel anestezinin kullanıldığı operatif histeroskopiden sonra bir kaç gün dinlenme gerekebilmektedir. Bu noktada işlemi yapan uzman hekim operasyon sonrası süreç hakkında detaylı bilgi sağlar. İşlem sonrasında adet dönemine benzer kramp hissi oluşması normaldir. Ayrıca sonraki birkaç gün boyunca lekelenme ya da hafif kanama meydana gelebilmektedir.
Aşırı kanama olması durumunda uzman hekime bilgi vermek gerekir. Histeroskopi sonrasında kişilerin bir hafta ya da kanama sona erinceye dek cinsel ilişkiden uzak durması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde rahimde enfeksiyon oluşma riski önemli ölçüde azalmaktadır.
Histeroskopi oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi histeroskopide de bazı riskler bulunmaktadır. Çok nadir de olsa rahime kazayla zarar verme, operatif histeroskopi esnasında aşırı kanama, rahimde enfeksiyon gibi durumlar görülebilmektedir. Anestezisiz ya da lokal anestezili histeroskopi yapılan her 200 kadından 1’inde baygınlık görüldüğü yapılan araştırmalar sonucunda edinilmiş bilgilerden birisidir.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.