Her anne adayı için doğum benzersiz bir deneyimdir. Doğuma yaklaşırken bu süreç hakkında detaylı bilgi almak anne adaylarının süreci daha az stresli bir şekilde atlatmasını sağlamaktadır. Doğum özel ve karmaşık bir süreçtir. İlk olarak rahim ağzı gevşer ve genişlemeye başlar. Amniyotik kese açılır, kramplar sıklaşmaya ve hissedilir olmaya başlar.
Bazı durumlarda ağrı kesici ilaç kullanılması gerekebilir. Bebeğin ya da annenin sağlığında beklenmedik bir olumsuzluk olması durumunda da sezaryen doğum gerçekleştirilebilmektedir. Vajinal doğumda bel ve makat bölgesinde baskı hissi artar. Anne adaylarında ıkınma ihtiyacı ortaya çıkar. Bebeğin başı çıktıktan kısa bir süre sonra vücudu da tamamen çıkar.
Birkaç dakika göbek kordonu kesilmeden beklenir. Bu sürede içerik açısından zengin kan, göbek kordonundan bebeğe akmaya devam eder. Bebeğin demir seviyesi bu şekilde yükselir. Göbek kordonunun birkaç dakika sonra kesilmesi bebekte anemi(kansızlık) riskini düşürür, sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlar.
Doğumdan Sonra Ne olur?
Doğumdan hemen sonra anneler bebeğini hemen kucağına alabilmektedir. Yaklaşık olarak bir saat boyunca ten teması tavsiye edilir. Bu esnada bebek beslenmek için arayış içerisindedir. Bebeğin hemen emzirilmesinde genellikle bir sakınca yoktur. Çoğu durumda doğumdan hemen sonra bebeğin doğum ağırlığını belirlemek için tartıya alınmaktadır.
Bazı durumlarda bebeğin özel bakım için yenidoğan bölümüne alınması gerekebilmektedir. Bebekler burada kısa süre kalırlar ve sonra annenin kaldığı odaya getirilirler. Hastanede kalış süresince annenin kalp ritmi, vücut sıcaklığı ve tansiyonu sık sık ölçülür. Sezeryan doğumlarda annelerin 96 saate kadar hastanede kalması gerekebilmektedir. Vajinal doğumlarda bu süre yaklaşık 24 saat civarında olmaktadır.
Doğumdan Sonraki Süreç
Doğumdan sonra rahim yavaş yavaş kasılarak küçülmeye başlar. Rahim içerisinde kalan dokular ve kan vücuttan atılır. Bu süreçte vajinal akıntı kırmızıdan beyaza doğru giderek açılmalıdır. Emzirme sırasında süt akışını sağlayan oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormonun salgılanması aynı zamanda rahimde de kasılmalara yol açar.
Bu nedenle ilk gün emzirme sırasında ortaya çıkan kasılma hissi oldukça normaldir. Doğum oldukça zorlu ve yorucu bir süreçtir. Sonrasında emzirme ve gelen ziyaretçiler de annenin yorulmasına neden olur. Bu yüzden ilk birkaç gün yorgunluk hissedilmesi son derece normaldir.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.