


Bartholin bezleri, vajina girişinin her iki tarafında bulunur ve vajinayı kayganlaştırmak için sıvı salgılarlar. Bazen bu bezlerin ağzı tıkanır ve sıvının salgılanmasına engel olur ve salgı bezin içinde birikerek sonuç olarak Bartholin kisti adı verilen görece acısız bir şişlik meydana gelir. Kistin içerisindeki sıvının iltihap kapması ile beraber iltihaplı dokunun etrafını pü(cerahat) kaplar ve apse meydana gelir.
Bartholin kisti ya da apsesi oldukça yaygın görülmektedir. Kistin tedavisi büyüklüğüne, neden olduğu rahatsızlığa ve enfekte olup olmadığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda evde kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak genellikle kistin içinin cerrahi olarak boşaltılması gerekir. Enfeksiyon olduğunda ise antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bartholin Bezi Kisti Belirtileri
Enfekte olmamış küçük kistler neredeyse fark edilmemektedir. Kistin büyümesi ile beraber vajina girişinin kenarında kitle ya da şişlik hissi oluşur. Kist her ne kadar acıya neden olmasa da hassas olabilmektedir. Bartholin bezi kisti birkaç gün içerisinde çok kolay bir şekilde enfekte olarak apseye dönüşebilir.
En yaygın belirtilerin arasında vajina girişinde hassas ve acılı bir his, otururken ya da yürürken rahatsızlık hissi, ağrılı cinsel ilişki ve ateş bulunmaktadır. Bartholin bezi kisti genellikle vajina girişinin sadece bir tarafında meydana gelmektedir. E.coli bakterisi, gonore ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yapının enfekte olmasına ve abseleşmesine yol açabilir.
Tedavi Yöntemleri
Kistin küçük olduğu durumlarda günde birkaç defa bir miktar ılık suya oturmak kistin açılarak kendiliğinden akmasını sağlayabilmektedir. Ancak kistin enfekte olduğu ya da çok büyük olduğu durumlarda cerrahi olarak açılması gerekir. Bu işlem lokal anestezi ya da hissizleştirici ilaçlar ile yapılır. Uzman hekim kiste küçük bir kesi açarak içinin boşalmasını sağlar. Sonrasında ise küçük dikişler yardımıyla bezin ağzının açık kalması ve normal salgısını üretmesi sağlanır.
İyileşme genellikle 1 hafta içinde tamamlanır ve dikişler kendiliğinden emilip kaybolur. Kistin enfekte olması ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon bulunması durumunda ise antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir. Ancak apsenin düzgün bir şekilde boşaltılması durumunda antibiyotik tedavisine gerek duyulmayabilir. Bu tedavi yöntemine marsupiyalizasyon adı verilir. Bu yöntemde kist veya absenin tekrarlama olasılığı daha azdır. Tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı veya sık tekrarlayan durumlarda ameliyat ile Bartholin bezinin alınması gerekebilmektedir.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.