Rahim, hamilelik süresince bebeğin içerisinde büyüdüğü organdır. Çeşitli hastalıklara ve sebeplere bağlı olarak bu organın alınmasına histerektomi adı verilmektedir. Histerektomi büyük bir ameliyattır ancak gelişmiş teknolojiler sayesinde rahatsızlık hissi, enfeksiyon riski ve iyileşme süreci önemli ölçüde kısalmıştır. Günümüzde histerektomi açık, vajinal ve laparoskopik şekilde yapılabilmektedir.
Sağladığı avantajlar bakımından histerektomi ameliyatlarının büyük bir kısmı laparoskopik olarak yapılır. Karın bölgesine açılan beş kesiden yapılan bu operasyon beraberinde birçok avantajı getirmektedir. Histerektomi işlemi sadece rahmin alınmasıdır. Rahim ile rahim boynunun beraber alınmasına total histerektomi adı verilir.
Rahim, rahim boynu, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin birlikte alınması ise bilateral salpingo-ooferektomi ile total histerektomi olarak değerlendirilir. Kadın üreme sisteminde kanser tespit edilmesi ve bu kanserin yayılması durumunda vajinanın üst bölümü, çevre dokuların bir kısmı ve yakındaki lenf düğümleri de alınır. Buna da bilateral salpingo-ooferektomi ile radikal histerektomi adı verilir.
Laparoskopik Histerektomi Nasıl Yapılır?
Halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik ameliyatlar göbek deliği ve çevresine açılan yaklaşık 4 veya 5 adet küçük kesiden yapılmaktadır. Bu kesilerden yerleştirilen laparoskop aslında ucunda bir kamera ve ışık bulunan ince bir tüptür. Uzman hekim buradan ameliyat bölgesini görüntüleyerek diğer kesilerden yerleştirilen ameliyat ekipmanları ile ameliyatı gerçekleştirir.
Rahim küçük parçalara ayrılarak karın bölgesine açılan kesilerden ya da vajinal yolla vücut dışına alınmaktadır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemden bir gün sonra genellikle hastalar taburcu edilir. Laparoskopik yöntemde kullanılan kamera sayesinde ameliyat alanı detaylı bir şekilde görüntülenir. Ayrıca ameliyat son derece hassas ekipmanlarla yapıldığı için çevre dokulara zarar verme riski en aza iner.
Laparoskopik Histerektomi Sonrası
Laparoskopik histerektomi sonrasında iyileşme süreci oldukça konforludur. Ameliyat oldukça küçük kesilerden gerçekleştirildiği için enfeksiyon ya da yara yerinde açılma riski oldukça düşüktür. Ağrı çok daha az olmakta ve hastalar daha rahat hareket edebilmektedir. Bununla beraber iyileşme süresi daha kısadır ve hastaların gündelik hayata dönüşü daha çabuk gerçekleşir.
Yumurtalıkların alındığı durumlarda histerektomi sonrasında menopoz belirtileri meydana gelir. Bu belirtilerin arasında sıcak basması, uyumada zorlanma ve vajinal kuruluk yer almaktadır. Histerektomi sonrasında hastaların hamile kalması mümkün olmamaktadır.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.