Rahim sarkması kadınlarda sık görülen durumlardan birisidir. Zaman içerisine pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının zayıflaması, çok sayıda vajinal doğum gibi durumlara bağlı olarak rahim sarkması görülmektedir. Bağ dokunun zayıflığına göre sarkmanın şiddeti değişebilmektedir. Rahim sarkarak vajinal kanal üzerinde şişlik ve doluluk hissine neden olmaktadır.
Sarkmanın daha ciddi olduğu durumlarda rahim vajinadan dışarı çıkabilir. Rahim sarkması tedavisi sarkmanın durumuna göre değişiklik gösterir. Hafif sarkmalarda egzersiz ya da peser kullanımı yeterli olabilir. Orta ve ileri evre sarkma durumlarında ise rahim asma ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekir. İleri evre sarkmalarda ileride hamilelik düşünmeyen hastalar için rahim alınabilmektedir.
Rahim Asma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim asma ameliyatı bağ dokuların güçlendirilmesiyle ya da mesh adı verilen yapay dokunun kullanılmasıyla rahmin yerine geri yerleştirilmesini sağlayan ameliyattır. Laparoskopik rahim asma ameliyatında rahim alınmadığı için ileride hastalar isterse çocuk sahibi olabilmektedir. Genel anestezi ile gerçekleştirilen operasyonda karın bölgesine birkaç santim büyüklüğünde yaklaşık 5 kadar kesi açılır.
Bu kesiden yerleştirilen kamera ve ameliyat ekipmanları ile rahim asma ameliyatı gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında mesh adı verilen dokunun bir ucu rahim ağzına bir ucu da kuyruk sokumu kemiği üzerindeki bağ dokulara sabitlenir. Bu şekilde rahmin mesh sayesinde yerine sabitlenmesi sağlanır. Mesh bağırsaklara yapışmasın diye karın içinde periton ile kaplanır.
Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntem birçok avantaja sahiptir. Bu avantajların başında ise konforlu iyileşme süreci yer alır. Rahimin alınması gerektiği durumlarda, histerektomi sonrası vajina ve mesane gibi diğer organların sarkmaması için yine mesh (örgü) ile sabitleme ameliyatı yapılabilmektedir.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci?
Hastalar genel sağlık durumlarına bağlı olarak ameliyattan 24 - 48 saat sonra taburcu edilirler. Laparoskopik ameliyatı küçük kesilerden yapıldığı için hastaların ameliyat sonrasında iyileşme döneminde yürüme, oturma ya da kalkma gibi gündelik hareketleri yapması daha kolaydır. Birçok kadın ameliyattan 2 - 4 hafta sonra araç kullanmaya ya da çalışma hayatına geri dönebilir.
Vücudun tam olarak iyileşmesi ve ameliyat bölgesinde yeni hücrelerin oluşması için 4 - 6 hafta gerekebilmektedir. Laparoskopik yöntemin avantajları sayesinde iyileşme dönemi çok daha konforludur ve ameliyat sonrası komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür. Rahmin yerine sabitlenmesini sağlayan mesh yapı kalıcı olduğu için rahim sarkması ileride tekrarlamaz.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.