Op. Dr. Mine Kabakaş
Jinekoloji
Rahim ve Vajina Sarkması
Kadınların sağlığını etkileyen birçok jinekolojik hastalık türü bulunmaktadır. Üstelik bu rahatsızlıkların önemli bir kısmı birbirine benzer belirtilere sahiptir.
Op. Dr. Mine Kabakaş
+90 507 993 29 82
Sorularınız ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Gebelik ve Doğum, Kısırlık Tedavileri, Jinekolojik Hastalıklar, 4D Ultrason Görüntüleme ve Estetik Operasyonlar konusunda randevu almak için hattımız…

Vajina, rahim ağzından vulvanın dış açıklığına kadar uzanan kaslı ve tüp şeklinde bir organdır. Vajina aynı zamanda oldukça elastik bir yapı olup genişleyebilen bir organ olma özelliğine sahiptir. Özellikle doğum esnasında genişleyerek doğum kanalını oluşturması vajinanın esnekliğini anlayabilmeye yardımcı olur. Vajina rahim ağzı açıklığı ile rahme bağlanır.

Pelvik taban kasları ve bağ dokuları rahimi yerinde tutan hamak benzeri bir yapıdır. Bu kasların zamanla güçsüzleşmesi ve rahim için yeterince destek sağlayamaması durumunda rahim sarkması meydana gelir. Rahim sarkması beraberinde vajinal sarkmaya da yol açabilmektedir. Sarkmalar her yaştan kadında görülebilmektedir. Ancak menopoz olmuş kadınlarda ya da birden fazla kez vajinal doğum yapmış olan kadınlarda görülme riski daha yüksektir.

Rahim Sarkması

Rahim sarkması dört farklı seviyede değerlendirilmektedir. İlk seviye sarkma rahmin vajinaya doğru hafifçe sarkmasıdır. İkinci seviyede rahim vajina girişine kadar sarkmıştır.. Rahmin daha da sarkarak vajinadan dışarı çıktığı durum ise üçüncü seviye sarkmadır. Son olarak destekleyen tüm kasların tamamen gevşemesi sonucu rahmin tamamen vajinanın dışına çıkması da dördüncü seviye sarkma olarak değerlendirilir. Bu duruma total prolapsus adı verilmektedir.

Rahim sarkması belirtileri arasında kasık bölgesinde baskı ya da şişkinlik hissi, bel ağrısı, vajinadan bir şey çıkacakmış hissi, vajinadan dışarı sarkan rahim dokusu, ağrılı cinsel ilişki, idrara çıkmada zorlanma ve yürürken rahatsızlık hissi yer alır. Başlangıç seviyesindeki sarkmalar kegel egzersizi ya da ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak sarkmanın aşırı olduğu durumlarda cerrahi operasyon tek seçenektir. Sarkmanın durumuna göre rahim, mesh adı verilen yapay destek ile yerine asılabilir ya da histerektomi operasyonu ile tamamen alınabilir.

Vajina Sarkması

Vajina sarkması, vajinanın üst kısmının sarkarak vajinal kanala düşmesi olarak ifade edilebilir. Sarkmanın ileri olduğu seviyelerde vajinanın üst kısmı vajinal açıklıktan dışarı çıkabilmektedir. Vajinal sarkmaya direkt olarak yol açan bir durum bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

Birden fazla vajinal doğum yapan kişiler, menopoz öncesi dönemde olanlar, aşırı kilolu ve obez kişiler ile mesane ekstrofisi gibi oldukça nadir görülen doğuştan bir anomaliye sahip olan kişilerde vajina sarkması riski daha yüksektir. Ayrıca histerektomi ile rahmi alınmış kadınlarda vajinal sarkmaya daha sık rastlanılır. Vajinal sarkma beraberinde vajina ve rektum arasında yer alan bağ dokunun ya da vajina ile mesane arasında yer alan bağ dokunun sarkma riskini de artırmaktadır. 

Sizden GelenlerHasta Yorumları
Çok ilgili bir doktor. Doğum esnasında ve sonrasında O kadar güzel ilgilendi ki resmen cesaret verdi. Herkese gözü kapalı önerebileceğim işinin ehli bir doktor. Öyle çok sevdim ki kızımın adını Mine koydum. Seni çok sevdik doktor Mine Hanım.
Op. Dr. Mine Kabakaş
E. B.
Dr. Hanım mesleğinde çok başarılı, titiz, risklere karşı tedbirli davranan biridir. Hamileligimin 5.ayina dogru kendisiyle tanistim. Iyi ki diyorum tanimisim. Her sorunuma ve sorularima hemen hızlı dönüş yapıp her zaman moral verdi. Riskli gebeligimde ve sonrasinda tum desteklerinden dolayi cok tesekkur ediyorum.
Op. Dr. Mine Kabakaş
N. K.
Biz 2 çocuğumuz için de Mine Hanım ile görüşme sağladık. Hamilelik sürecinde her ay düzenli olarak kontrollere gittik. 2 çocuğumun da doğumunu kendisi gerçekleştirdi. Her anlamda memnun kaldık. Hem ilgisinden hem de muayenesinden memnunuz.
Op. Dr. Mine Kabakaş
Y.
2 çocuğum için hamilelik sürecimi ve doğumumu Mine Hanım'da gerçekleştirdim. Gayet profesyonel.Her konuda destek oluyor. Her aradığımda ulaşabiliyorum. Hızlı şekilde dönüş yapıyor. Ben gayet memnunum.
Op. Dr. Mine Kabakaş
Z.
9 ay boyunca kontrollerimi Mine Hanım ile tamamladım. Doğumumu da kendisi gerçekleştirdi. Herhangi bir sıkınıtı yaşamadım. Benim arkadaşım da Mine Hanım'a gidiyordu, o da doğumu kendisinde gerçekleştirdi. Güler yüzlü ve yaklaşımı çok güzel, o yüzden çok memnun kaldım.
Op. Dr. Mine Kabakaş
S.
Mine Hanım doğum takibimi sağladı. Her süreç de çok ilgiliydi.3 yıl önce tedavi gördüm gayet ilgili bir doktor. Hamilelik sürecimi ve doğumumu gerçekleştirdi. Her konu da gayet ilgili. Doğumda da her şey gayet güzeldi.
Op. Dr. Mine Kabakaş
E.
Hamilelik sürecinde Mine Hanım'a gittim. Normal doğum taraftarıydı, doğumumu da kendisi gerçekleştirdi. Kendisi her zaman açık ve netti.
Op. Dr. Mine Kabakaş
R.
Mine Hanım'dan çok memnunum, oradan memnun olarak ayrıldım. Hamilelik sürecimde gittim ve doğumumu kendisi gerçekleştirdi. Pandemi döneminde ise telefon ile çok rahat ulaşabildim. O yüzden çok memnunum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım. Çok ilgili bir doktor.
Op. Dr. Mine Kabakaş
A.
33. Haftalık hamilelik sürecinde birlikteydik tansiyon yüksekliğim sebebi ile gebelik zehirlenmesi yaşamadan fark edip doğumumu gerçekleştirdi ve elimi hep sıkı sıkı tuttu. Titiz çalışması, tüm süreci en ince ayrıntısına kadar takip etmesi sayesinde ben ve bebeğim sağlıklıyız. Şuan 3.5 aylık bebeğim kendisine çok şey borçluyuz teşekkür ederiz hocam iyi ki varsınız.
Op. Dr. Mine Kabakaş
N.
İkinci gebeliğimde doktorum hastaneden ayrıldığında hemen paniğe kapılıp doktor arayışına girdim. Çok şükür Mine hanımla yolum kesişti gerek sakinliği gerek mesleki bilgisi gerekse samimiliği sayesinde süreci tamamladık. Ameliyatta yanıma gelip beni sakinleştirmeye çalışması benimle konuşması beni o kadar rahatlattı ki. Tüm ilgisi ve samimiyeti için en çokta alçak gönüllüsü için çok teşekkür ederim...
Op. Dr. Mine Kabakaş
B. T
Kendisinden çok memnunum.2 gebelik geçirdim kendileriyle. Tek tüple gebelik yaşadım. Gayet başarılı, ilgisi alakası, başarısı, çok sıcak bir doktor. Hastane dışında dahi kendisiyle görüşüyorum. Başarılarının devamını dilerim. Sezaryen olarak doğumlarım gerçekleşti. Ara ara kontrollerime devam ediyorum.
Op. Dr. Mine Kabakaş
S.
Kendisi son derece bilgili. İşinde iyi, hastasıyla alakalı, güler yüzlü. Ben kendisine gebelik sürecimde gittim. Rutin olarak kontrollerim oldu ve doğumum kendileriyle gerçekleşti, çok memnun kaldım.2 doğumum da kendileriyle gerçekleşti. Herkese tavsiye ederim. Doğum öncesi ve doğum sonrası takibinden çok memnun kaldım.
Op. Dr. Mine Kabakaş
D.
Çok memnunum Mine Hanım'dan. Gebelik sürecimdeki kontrollerim için geldim, daha sonra doğumum gerçekleşti. Çok ilgili, iyi davranıyor, hiç bir sıkıntı yaşamadım. Kontrollerime düzenli olarak gidiyorum. Gebelik sürecimin başından sonuna kadar memnun kaldım. 2.gebeliğimde yine Mine Hanım'ı tercih edeceğim.2 yıl sonra tekrardan Mine Hanım'a gitmeyi düşünüyoruz.
Op. Dr. Mine Kabakaş
B.
Gebelik sürecimdeki kontrollerim için gittim. Doğumum da kendileriyle gerçekleşti. Doğumumda yanımdaydı, destek oldu. Gayet memnunum. Doğum anındaki ebemden de çok memnun kaldım.Doğum sonrası kontrolüme de gittim. Şu an 2.'ye hamileyim ve yine tercihim Mine Hanım. Kontrollerimi de yine kendileriyle gerçekleştiriyorum. İlgi ve alakasından da memnunum.
Op. Dr. Mine Kabakaş
F.
Ben bebek tedavisi görmeye gittim. Gittiğimizde ilgileniyor. Tedavim boyunca gayet iyi davrandı, tedavimin sonucunu aldım. Hamile kaldım.2 gebelik geçirdim ve 2 oğlum oldu Mine Hanım'ın sayesinde. Kontrollerim devam etmekte. Senede 1 kez smear testi yaptırıyorum. Her yönüyle memnunum kendisinden.
Op. Dr. Mine Kabakaş
M.
Merak Edilenler
Sık Sorulan Sorular
?
Gebelik takibi her gebelik için gerekli bir süreç midir?

Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

?
Çoğul gebelikte ne gibi sağlık riskleri bulunur?

Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.

?
Riskli gebelik neden olur?

Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.

?
Doğumdan sonra ne zaman taburcu olurum?

Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.

?
Kısırlık neden olur?

Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.

?
Yumurtlama takibi nedir?

Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.

Aklınıza takılan sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.