Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden bir tanesi rahim ağzı kanseridir. Günümüzde kadınlarda en sık görülen altıncı ve en yüksek ölüm oranına sahip onuncu kanser türü rahim kanseri farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Smear testi günümüzde sıkça tercih edilen bir testtir. Sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi kanserleşme daha başlamadan prekanseröz ( kanser öncesi) hücrelerin tespit edilebilmesini sağlamaktadır.
Kanser tedavisinde başarıyı sağlayan en önemli noktalardan birisi erken teşhistir. Smear testi ile kanserin erken teşhis edilebilmesi mümkün hale gelmektedir. Günümüzde 21 ile 64 yaş arasındaki tüm kadınların düzenli bir şekilde smear testi yaptırması tavsiye edilmektedir.
Smear testi sadece rahim ağzı kanserinin değil aynı zamanda rahimde bazı hücrelerin değişmesine yol açan bazı tür human papilloma virüslerinin de tespit edilmesini sağlar. Bu tür HPV virüsleri yüksek riskli olarak değerlendirilmektedir.
Smear Testi Nasıl Gerçekleştirilir?
Smear testi için en uygun aralık adetin sona ermesinden sonra bir sonraki adete kadar olan süredir. Test oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Smear birkaç dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Testten 48 saat öncesinden itibaren cinsel perhize başlanması gerekmektedir. Ayrıca testten önce vajinaya herhangi bir ilaç uygulanmaması ya da yıkanmaması gerekir.
Vajina, spekulum adı verilen bir alet ile hafifçe açılır. Sonrasında ise oldukça küçük bir fırça yardımıyla rahim ağzından hücre örneği toplanır. Toplanan örnekler daha sonra laboratuvarda incelenmektedir. Uygulama esnasında herhangi bir acı ya da ağrı meydana gelmemektedir. Test sonrasında normal hayata geri dönülmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Testin Değerlendirilmesi
Test sonuçları örnek alındıktan yaklaşık bir hafta içinde çıkmaktadır. Testin negatif çıkması örnekte herhangi bir prekanseröz veya kanseröz hücreye rastlanmadığını gösterir. Sonucun anormal çıkması ise örnek alınan hücrelerde bir anormallik olduğunu gösterir. Bu her zaman kanser anlamına gelmemektedir. Çeşitli enfeksiyonlar rahim ağzı hücrelerinde anormalliğe yol açabilmektedir. Testin anormal çıkması durumunda anormalliğin kaynağını anlamak için ek testler gerekmektedir.
Her testte olduğu gibi smear testinde de yanılma payı bulunmaktadır. Bu pay oldukça düşüktür. Testin düzenli olarak yapılması gelişebilecek kanserin daha başındayken tespit edilebilmesinin yanı sıra testin doğruluğunu da artırmaktadır. 30 yaşını doldurmamış kadınlara yılda bir kez, 30 yaşının üzerindeki kadınlara ise yılda iki kez smear testi yaptırılması önerilmektedir. Testi üç defa üst üste negatif gelen kadınlarda testin 2 - 3 yılda bir tekrar edilmesi yeterli olmaktadır.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.