Rahim içi araç olarak da bilinen spiral T harfi şeklinde kollarında bakır olan plastikten yapılma küçük bir araçtır. Rahim içerisine yerleştirilerek hamileliğin oluşmasını engeller. Spiral uzun yıllar koruma sağlayan, güvenilirliği ve başarı oranı yüksek bir doğum kontrol yöntemidir. Günümüzde hormonal ve bakırlı olmak üzere iki farklı spiral bulunmaktadır. Spiraller türüne göre 5 - 10 yıl arasında koruma sağlar.
Spiral kullanımı için cinsel birliktelik öncesinde herhangi bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Hormonlu spiral (mirena)doğum kontrolü sağladığı gibi aynı zamanda kullanan bazı kişilerde adet döneminin daha hafif ve az ağrılı geçmesine yardımcı olur.
Bakırlı ve hormonlu spirallerin çalışma sistemi birbirinden farklıdır. Bakırlı spiraller adet döneminin biraz daha yoğun ve ağrılı geçmesine neden olabilir, bu dönemde nsaids ağrı kesiciler (buprofen vb) kullanılabilir.
Bakır sarılı araçlar rahme bakır iyonları salarak sperm için ortamı uygunsuz hale getirir. Bakır iyonlarının güçsüzleştirdiği sperm hücreleri yumurta hücresini dölleyemez. Hormonlu araç ise Mirena olarak da bilinmektedir. Levononorgestrel hormonu salgılayan Mirena 5 yıla kadar %99’un üzerinde koruma sağlamaktadır.
Spiral Nasıl Yerleştirilir?
Her iki spiral de benzer şekilde yerleştirilmektedir. Spiral, sağlık kurumlarında uzman hekimler tarafından yerleştirilir. Spiral yerleştirilmeden önce muayene gerekmektedir. Vajina, rahim ağzı ve rahim fiziksel olarak muayene edilir. Bazı durumlar kişilerin spiral kullanımına uygun olmamasına neden olur bu nedenle muayeneler önemlidir.
Testlerden sonra herhangi bir engel yoksa spekulum ve özel bir araç yardımı ile spiral rahim boynundan geçirilerek rahme yerleştirilir. İşlemin tamamı 5 dakikadan kısa sürmektedir. Yerleştirme sırasında bazı kişiler hafif kramp ve ağrı hissedebilmektedir. Bazı kişilerde bu ağrı daha şiddetli olmaktadır. Genellikle 1 - 2 dakika sürmektedir.
Krampın önlenmesi için yerleştirme işleminden önce ağrı kesici ilaç kullanılmasında bir sakınca yoktur. İşlemin daha rahat gerçekleştirilebilmesi için rahim ağzına hissizleştirici ilaç enjekte edilebilmektedir. Rahim içi araç yerleştirilirken ya da sonrasında baş dönmesi hissedilebilmektedir. Çok nadir de olsa bayılma riski bulunmaktadır.
Yerleştirme Sonrası
Yerleştirme işleminden sonra kişilerin evlerine dönmesinde bir sakınca yoktur. O günü dinlenerek geçirmek en idealidir. Hafif ağrı ya da kramp oluşması durumunda ağrı kesici ilaç alımında ya da sıcak kompres uygulamasında bir sakınca yoktur.
Spirallerin daha sonra uzman hekim tarafından çıkarılabilmesi için ucunda birkaç santim uzunluğunda ipe sahiptir. Bu herhangi bir şekilde dışarıdan gözükmemektedir. Vajina içerisinden dokunularak fark edilebilir. İpin çekiştirilmemesi gerekir. Aksi takdirde spiral çıkabilir ya da rahim içerisinde yer değiştirebilir.
Her hamileliğin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık riskinin bulunduğu durumlarda takip daha sıkı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte, tekil gebelikte olduğu gibi yüksek tansiyon, hamilelik şekeri preeklampsi, erken doğum ve diğer riskler bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu rahatsızlıkların görülme riski daha yüksektir.
Anne adayının genetik yatkınlığı, hamilelikten önce bulunan kronik bir rahatsızlığı ya da hamilelik şekeri gibi hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine neden olabilmektedir.
Vajinal doğumlarda genellikle 24 saat sonra, sezeryan doğumdan sonra ise yaklaşık 48 saat sonra anne ve bebek taburcu edilmektedir. Ancak hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadın ya da erkek üreme sistemini etkileyen çeşitli rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve sigara ya da alkol tüketimi gibi bazı gündelik alışkanlıklar kısırlığa yol açabilmektedir.
Yumurta üretimi düzensiz veya nadir olan ya da hiç yumurta üretimi olmayan kadınlarda yumurta hücresinin üretilmesi için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormonların kullanılmasıdır.